Go Back   Forums @ The Digital Fix > Gadgets and Gizmos > Computing Forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 23-11-2006, 18:40   #1
Guest 81
Since the beginning
 
Join Date: Mar 2000
Location: Cheshire
Posts: 2,463
Thanks: 4
Thanked 7 Times in 7 Posts
RAM - how to best utilise in 2 x PCs

I have two PCs, one is the Study 'workhorse' which does everything you can think of - runs XP SP2 and has 512mb, separate AGP card and a 2ghz Athlon XP. The other is a Lounge based MCE 2005 machine which does no recording but all the other MCE type operations currently 512mb (minus VGA RAM allocation) and a 2ghz Athlon XP.

I have a total of 2GB to spread around the two and wonder which would benefit from what. I am thinking leave the XP machine at 512 and go for 1.5gb in the MCE machine. However, I wonder if the MCE machine will really thrive on 1.5gb over 1gb with a 2ghz processor. So, perhaps I would be better off with 1gb in each - or should I split the difference and go with 1.25gb in each?
Guest 81 is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2006, 23:38   #2
ozric99
there is nothing
 
ozric99's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: shell beach
Posts: 5,858
Thanks: 3
Thanked 40 Times in 30 Posts
Put more in the machine that's going to be used interactively.
ozric99 is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2006, 09:01   #3
Welshlad
Taffy O'Jones!
 
Join Date: Jul 2000
Location: South Wales
Posts: 3,868
Thanks: 11
Thanked 15 Times in 13 Posts
I would say it depends on how they perform on a day-to-day basis. Does one run smoothly in what its used for and one run like a dog? Or do both seem to cope fairly well?
If they both cope well and you dont plan on changing their use, then i'd split the ram between the two personally (as long is it doesn't cause more problems than it solves!)
Welshlad is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2006, 09:31   #4
Guest 81
Since the beginning
 
Join Date: Mar 2000
Location: Cheshire
Posts: 2,463
Thanks: 4
Thanked 7 Times in 7 Posts
The XP machine runs fine, but I wonder if the MCE machine will really use all 1.5gb - if it will then that's what I will do as the MCE really chuggs when it's in MyMusic for instance.
Guest 81 is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2006, 13:21   #5
ozric99
there is nothing
 
ozric99's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: shell beach
Posts: 5,858
Thanks: 3
Thanked 40 Times in 30 Posts
Quote:
Originally Posted by Just
The XP machine runs fine, but I wonder if the MCE machine will really use all 1.5gb - if it will then that's what I will do as the MCE really chuggs when it's in MyMusic for instance.
You didn't say that before! If one is running slow of course you should put more memory in it and see if it helps.
ozric99 is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2006, 13:27   #6
ian turner
Trusted User
 
ian turner's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: the pits
Posts: 12,346
Thanks: 15
Thanked 315 Times in 303 Posts
stick another 1 GB in the MCE and see if that helps . If it doesn't then its not the memory thats the problem though i'd consider 512MB a minimum for running XP properly whatever the sepcs may say.
If it solves the chugging problem then stick the other 1 GB in the other PC as the more apps you are running at the same time the higher your memory requirements tend to be.
__________________
---------------------------------------------------------------------------------
All important data is backed up. If you didn't back it up it wasn't important
------------------------------------------------------------------------------------
ian turner is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2006, 14:03   #7
Guest 81
Since the beginning
 
Join Date: Mar 2000
Location: Cheshire
Posts: 2,463
Thanks: 4
Thanked 7 Times in 7 Posts
Ok, the 2GB was a total to spread across the two machines rather than additional. I was ultimately trying to gauge if MCE 2005 will work that much better with 1.5gb over 1gb. As it currently has 512mb I expect going to 1gb to make a marked improvement, but wondered whether 1.5gb was just overkill with that processor (and thus wasted). I'll just stick the 1.5gb in the MCE machine and see how it goes, take out 512mb and see if there is a big difference backwards.
Guest 81 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 10:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.qq
Copyright ©2000 - 2021 Network N Ltd.